Stereotypical bias
De stereotypical bias is de neiging die we hebben om het geloof over een specifieke categorie mensen te generaliseren. Hoewel dergelijke generalisaties handig kunnen zijn bij het nemen van snelle beslissingen, kunnen ze onjuist zijn wanneer ze worden toegepast op bepaalde personen.
Stereotypen stimuleren vooroordelen en kunnen om verschillende redenen ontstaan. Bijna ieder mens heeft wel vooroordelen tegenover anderen. Het hebben van een vooroordeel wordt vaak gebaseerd op de geloofsovertuiging, het ras, de politieke overtuiging, de voorliefde voor een voetbalclub, geboorteplaats etc. Rotterdammers worden vaak als recht voor z’n raap gezien: mensen die zeggen wat ze denken. Terwijl de Brabanders vaak gezien worden als levensgenieters: lang leven de lol. Onze vooroordelen worden vaak gevormd door het nieuws wat we horen, de roddels die worden verspreid en ervaringen die worden gedeeld.
Voorbeelden van Stereotypical bias
Aziaten zijn goed in rekenen, mannen kunnen niet multi-tasken en blondjes zijn dom. De meeste van ons herkennen deze stereotypes als precies dat – stereotypes (en geen harde feiten). Toch kunnen ze ons besluitvorming beïnvloeden.
Bij de werving en selectie van mensen, beoordelen we hoe competent iemand is op basis van stereotypes. Of we het nu willen of niet. We hebben stereotypical biases over hoe kandidaten eruitzien, hoe ze klinken, waar ze naar de universiteit zijn gegaan en waar ze hiervoor hebben gewerkt. Stereotypes worden aangeleerd als we kind zijn en continue bevestigd als we volwassen zijn. Swipe naar rechts om te zien wat je krijgt als je ‘administratief medewerker’ googled en wat als je ‘ontwikkelaar’ googled. Als je iemand zoekt voor een specifieke functie hebben we de neiging om iemand te zoeken die aan het plaatje voldoet. Maar hoe een typisch administratief medewerker of ontwikkelaar eruitziet is vaak het resultaat van stereotypical bias.