Gedachtenpaadjes
Het menselijk brein is in staat tot geweldige dingen, maar houd zichzelf ook regelmatig voor de gek. Op gedachtenpaadje.nl en @gedachtenpaadjes op Instagram geef ik meer inzicht in wat de wetenschap van de gedragspsychologie cognitieve biases noemt, en ik heb omgedoopt tot gedachtenpaadjes. Op welke manier houden ze je voor de gek, beïnvloeden ze je jouw denken en gedrag en hoe kun je er juist gebruik van maken als je weet hoe ze werken. 

Spacing effect

Het spacing-effect ofwel gespreid-leren-effect, is het leren over een langere periode (gespreide presentatie). Feiten makkelijker onthouden als ze gespreid over een periode worden geleerd, dan als deze feiten in korte tijd gestampt worden (geconcentreerde presentatie).

Ebbinghaus was een van de eerste onderzoekers die het gespreid-leren-effect beschreef (Ebbinghaus, 1885/1964). Hij leerde zichzelf een lijst niet-bestaande woorden en ontdekte dat wanneer hij deze woorden over tijd gespreid leerde, hij ze beter onthield. Sindsdien is het fenomeen door veel onderzoekers bestudeerd.